Conjunt històric

Horaris

Agenda d’activitats

Actualitat

Visites escolars

Accedeix a la reserva i pagament online

Coneix el castell del Catllar

Conjunt històric del Castell

Cstell El CatllarEl castell del Catllar s’alça damunt les restes d’un poblat fortificat a l’edat del ferro (segles VII-V aC) en un turó que domina un dels meandres del riu Gaià.

Tot i que la documentació escrita situa els seus inicis al segle XI, moment en que el riu fou frontera entre els comtats catalans i el regne d’Al-Àndalus, les excavacions arqueològiques realitzades indicarien que els orígens de la fortificació es trobarien en època musulmana o fins i tot anterior.

L’estructura que s’observa actualment és el resultat del seu creixement a partir d’una muralla i torre primigènies a les que s’hi van afegint dependències principalment entre els segles XIII i XVI. En aquest darrer segle és quan el castell experimentà el seu creixement més notable, quedant configurat com una edificació amb fossat, de planta triangular, perímetre murallat amb dues torres a la façana principal i l’interior articulat per un pati central.

El senyoriu del castell i de la vila, que nasqué al seu redós durant la segona meitat del segle XII, romangué en mans dels Montoliu fins a 1344, en que fou adquirit per Pere de Requesens. El seu fill Berenguer el vengué el 1351 a Bernat d’Olzinelles, tresorer i conseller del rei Pere III el Cerimoniós. Per matrimoni de la seva neta passà als Queralt, després als Pallars i finalment als Queralt, que l’any 1599 esdevindrien comtes de Santa Coloma.

L’any 2002 l’ajuntament adquirí la propietat de l’edifici, fins aleshores de propietat privada, i va iniciar els treballs d’excavació arqueològica del seu interior i posteriorment els de la seva de recuperació i consolidació. D’aquesta manera s’ha pogut recuperar un edifici històric emblemàtic per a la població i alhora ha permès que el castell sigui la seu del Centre d’interpretació dels castells del Baix Gaià. Així mateix, el castell forma part de la Ruta dels castells de frontera promoguda des de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Les excavacions arqueològiques portades a terme han documentat l’existència en el mateix indret de poblats del bronze i del ferro (segles VIII-V aC) i un conjunt d’estructures pertanyents al castell, datades entre els segles IX i XVIII, que ajuden a comprendre el desenvolupament arquitectònic de la fortificació al llarg dels diferents períodes històrics.

Castell del CatllarLes excavacions arqueològiques a l’interior del castell s’iniciaren l’any 2003.

Cal dir que durant els anys vint del segle passat, la propietat del castell transformà l’interior del recinte en jardí, per a la qual cosa acabà d’enderrocar les construccions existents i aportant terres per anivellar tot l’espai i cobrint les restes constructives per sota d’aquesta cota.

Per això, en iniciar-se les excavacions i tractant-se d’una àrea molt extensa, es començà per fer una sèrie de cales situades en punts estratègics amb la finalitat de veure si es conservaven estructures en el subsòl. Al trobar-se en aquestes cales parets i nivells arqueològics amb materials, féu que es decidís excavar tota la zona en extensió. Els treballs, que duraren catorze mesos, van posar al descobert les parets que constituïen la planta baixa del castell. Aquestes excavacions van permetre localitzar nombroses restes de ceràmica, vidre, metall, etc., usats quotidianament en el castell, elements molt valuosos per les datacions.

Igualment s’evidencià que el poblat de l’Era del Castell s’estenia també cap a l’espai on fou construït el castell, ocupant doncs tot el turó, i que durant l’època del ferro estava fortificat.

Pou de glaçLa majoria dels pous de glaç del nostre país es troben en indrets d’una certa altitud i amb glaçades intenses a l’hivern; tanmateix, el pou del Catllar es troba a poc més de 50 metres sobre el nivell del mar i molt proper a la costa, la qual cosa representava una major dificultat en la conservació del glaç i per aquest motiu probablement va deixar de funcionar més aviat, cap a mitjan segle XIX.

Fou construït a la banda nord, extramurs del castell, l’any 1687, (se’n conserva el contracte), excavat a la roca natural i cobert amb una cúpula de pedra. Les seves mides originàries eren de 9 m d’alçada per poc més de 8 m de diàmetre, si bé quan deixà de funcionar es rebaixà el seu interior i actualment té una alçada d’11,5 m. i, per altra banda, ha permès que actualment s’hi pugui entrar per la part inferior.

La finalitat del pou era la de conservar la neu o el glaç per refrescar la beguda, sobretot l’aigua i el vi, alhora que s’emprava també per a usos medicinals com: fer baixar la febre, antiinflamatori o bé analgèsic, entre d’altres.

La neu s’obtenia de les muntanyes de les comarques interiors o bé d’altres pous allí ubicats: el Pla de Santa Maria, Ramonet, Cabra, Vilaverd o Rojals; després es compactava i es conservava en forma de gel; també, si les circumstàncies climatològiques ho permetien, a l’hivern s’obtenia gel en basses properes, poc profundes, que després es compactava en blocs i s’empouava. Les peces de gel es dipositaven separades per una capa de palla o de branques per evitar que s’enganxessin, i s’hi conservava durant mesos.

Al Catllar, la venda del glaç era monopoli de la vila. Per la documentació conservada, sabem que la seva explotació generalment anava vinculada a l’arrendament de la taverna, i el seu preu de venda era fixat en funció del lloc d’on provenia, i per tant, del cost de la seva obtenció. Segons ens revelen els contractes d’arrendament conservats, amb anterioritat a la construcció del pou, la taverna ja tenia l’obligació de vendre gel, encara que desconeixem la procedència de la neu i on es conservava.

El fossatLa primera excavació arqueològica que es va realitzar al turó, on es troba el castell, es va a dur a terme al fossat. L’excavació es va fer en dues fases. L’any 1996 es va excavar tota la part que vorejava la façana principal del castell i l’any 1998 la resta.

Arran d’aquests treballs se sap que el fossat degué començar a perdre interès com a element defensiu a finals del segle XV, doncs és en aquest moment quan es començà a omplir amb terra, runa i deixalles domèstiques: restes de ceràmica, vidre, ossos, etc. i que al segle XVIII ja estava completament ple. També que al segle XVI es construí el pont d’obra per accedir al castell, que volaren durant la Guerra dels Segadors i ja no es tornà a refer, o que el fossat s’utilitzà com a pedrera.

Les excavacions al fossat van permetre descobrir l’existència en el turó d’un altre jaciment arqueològic, l’Era del Castell.

L'era del castellEs donà aquest nom a les restes arqueològiques excavades l’any 1997, en la part del turó situada davant de la façana principal del castell.

Les excavacions van posar al descobert les restes de tres poblats que havien existit amb anterioritat al castell. Un en cabanes ara fa uns 3000 anys, corresponent a finals de l’edat del bronze, al que en seguí un construït amb cases de pedra ara fa uns 2600 anys, al principi de l’edat del ferro, que tingué continuïtat fins al període ibèric antic, fa uns 2450 anys.

Es tracta del primer jaciment al Camp de Tarragona que té aquesta seqüència continuada d’ocupacions humanes i en el que es veu com és el pas de l’hàbitat en cabanes a l’hàbitat en pedra.

preus

s

ATENCIÓ: Espai no adaptat per cadira de rodes

Horaris

Visites guiades
Temporada alta

Del 15/06 al 13/09

De dimarts a dissabte

10.15h | 12.15h | 18h

Diumenges

10.15h | 12.15h

Visita nocturna

Divendres a les 21h, amb reserva prèvia.

Jornades Europees de Patrimoni: entrada gratuïta

Visites guiades
Temporada baixa

Dissabtes i Diumenges

10.15 h | 12.15 h

A partir del 7 d’abril, també dissabtes a les 18.00 h.

La resta de dies de la setmana, visites concertades per a grups trucant al:


977 65 31 01

600 460 488
castell@elcatllar.cat

Dies Festius

FESTIUS TANCAT:  

1 i 6 de gener

15 d’agost

11 de setembre

6, 8, 25, 26 i 31 de desembre

Agenda d’activitats

Visites escolars

I. Visitem un castell medieval

Coneixerem com era un castell amb els seus elements defensius, aspectes històrics, socials i culturals pròpis de l’Edat Mitjana. Es disposa d’un dossier complementari que els alumnes poden contestar i lliurar al professorat.

Adreçat a: Primària (4t curs) , Secundària, Batxillerat i Cicles Formatius.

Programació
: de setembre a juny

Durada
: entre 1h30 i 2 hores

Preu: 3,50 €

 

II. Qui vivia al castell del Catllar?

Aprendrem com estava organitzada la societat medieval. Cada alumne es vestirà segons algun dels estaments socials d’aquest període i durant la visita s’anirà aprofundint sobre la funció de cadascun d’ells.

Adreçat a: Primària (de 1r a 3r)

Programació: de setembre a juny

Durada: entre 1h30 i 2 hores

Preu: 3,50 €

III. El conte de na Elionor del castell

A través d’un conte sobre el castell del Catllar jugarem amb els més petits. Els nens i nenes descobriran, amb l’ajuda de na Elionor, com era el castell, qui hi vivia i quins secrets guardava al seu interior. Utilització de disfresses i “penyores” (fruits de plàstic i altres elements per a identificar àrees del castell)

Adreçat a: Educació Infantil i 1r de Primària

Programació: de setembre a juny

Durada: entre 1h30 i 2 hores

Preu: 3,50 €

 

Per a més informació contacteu amb nosaltres al Tel. 977653668 / 600460488  o enviant un correu a castell@elcatllar.cat

Lloguer d’espai

Casaments, comunions i tot tipus d’esdeveniments

La terrassa gran del castell es pot utilitzar per a casaments civils i/o celebracions socials.

Els interessats han de posar-se en contacte amb l’ajuntament a través dels telèfons que et mostrem a continuació o omplint el formulari de contacte.

977 653 101 | 977 653 007.

L'Ajuntament

Ajuntament del Catllar
Plaça de la Vila, 1
43764 El Catllar

Contacte i horari
d'atenció al públic

977 653 101
ajuntament@elcatllar.cat

*** Horari d'Hivern (de l'1 d'octubre al 31 de maig):

Matins: de dilluns a divendres de 9h a 14h

Tardes: dimarts i dijous, de 16 a 18:30 h.

*** Horari d'Estiu (de l'1 de juny al 30 de setembre):

De dilluns a divendres, de 9:30h a 13:30h.

SUBSCRIU-TE AL NEWSLETTER

Escriu la teva adreça de correu electrònic i clicka "Comprovar subscripcions".
Automàticament apareixerà el llistat de les temàtiques a les que estàs subscrit per que les puguis gestionar.

Llista les subscripcions

LlistaEstatAccions
Informació Municipal (CAT)  
Visita el Catllar (CAT)  
Viure al Catllar  

Segueix-nos a les xarxes