Tot i que El Catllar no té colla castellera, la seva diada, que es celebra en el marc de la Festa Major, és, per tradició i per situació en el calendari -just abans de les grans diades de l’Arboç i Sant Fèlix-, una de les jornades més emblemàtiques del calendari casteller.
La diada castellera d’El Catllar es desenvolupa sempre en el marc de la festa major del municipi que se celebra el quart diumenge d’agost, en motiu de la degollació de Sant Joan, que s’escau el 29 d’agost. La Diada castellera sempre té lloc sempre el cap de setmana abans de la jornada castellera de la festa major de l’Arboç, a finals d’agost, i dos setmanes abans de la gran cita castellers de Sant Felix de Vilafranca del Penedès.
Tot i que a El Catllar no hi ha colla castellera, el poble ha contribuït notablement a la projecció del fet casteller. Per una banda, molts joves d’El Catllar participen com a castellers d’altres colles, com els ganxets de Reus o els Xiquets de Tarragona. I per altra banda, la plaça del poble és una de les places més importants per la història castellera. I és que la petita plaça que hi ha davant l’Ajuntament va ser testimoni d’una de les primeres actuacions castelleres de sis pisos. I és que la primera colla castellera que va aixecar un castell de sis pisos va ser la d’El Catllar el 1770. Com a curiositat, els més grans d’El Catllar recorden que antigament els castellers anaven de poble en poble en carros, l’antecedent més immediat dels cotxes actuals.
Durant els dies previs al cap de setmana de festa major, hi ha menjars populars, un torneig de futbol, espectacles infantils, gincames, bicicletada, sardanes i concerts.
L’exhibició castellera té lloc el dissabte de festa major. Al matí hi ha matinades amb els Grallers del Catllar i al migdia, l’ofici solemne de festa Major, que compta amb la participació dels gegants (que s’estrenaren el 1982) i els capgrossos i que acaba amb un vermut popular. A mitja tarda comença la Diada Castellera, que compta amb la participació de la Colla Joves Xiquets Tarragona, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Castellers de Vilafranca. La diada comença amb l’entrada a plaça, des dels carrers adjacents, d’un pilar caminat executat per cada una les colles participants. En acabar les més de tres hores de castells, els carrers del poble acullen un correfoc amb diversos grups de diables de la comarca, un sopar de joves i ball.
L’endemà diumenge té lloc una baixada de trastos i diverses competicions esportives i activitats culturals. La festa major acaba amb el tradicional castell de focs d’artifici.