Ajuntament del Catllar

El CatllarEl Catllar

Història

Situació geogràfica

El terme del Catllar es troba situat a la vall baixa del Gaià, dins de la demarcació històrica del Camp de Tarragona, a la part més oriental de la comarca del Tarragonès.

Té una extensió de 26,39 km2, essent el primer municipi del Baix Gaià en extensió territorial. Limita al nord amb el de la Secuita i Renau; a l'est, amb els de Vespella i la Riera de Gaià, al sud, amb el de Tarragona i a l'oest, amb els de la Secuitai els Pallaresos. El terme, accidentat pels darrers contraforts de la serralada Litoral, està travessat pel riu Gaià en direcció nord-est a sud-est, quan el riu arriba a la població, tot fent una giragonsa, continua el seu curs en direcció nord-sud. Avui el conjunt del terme municipal està sembrat d'urbanitzacions, com al llarg de tota la història es veié ocupat per masos.

La vila està situada a una altitud de 59 metres sobre el nivell del mar. La construcció del pantà del Gaià ha deixat la població mancada de l'alegre presència de l'aigua que al llarg de la història havia acompanyat sempre la vila. Aquesta notable mancança ha portat els habitants de la vila a reivindicar la recuperació d'un riu que novament porti aigua, la qual cosa, finalment, s'esdevindrà com a conseqüència de l'acord signat, recentment, entre l'Agència Catalana de l'Aigua i Repsol, concessionari de l'embassament.

El Catllar, octubre de 2010.

Ajuntament del Catllar
Plaça de la Vila, 1
43764 El Catllar
Tel. 977 653 101 Fax 977 653 108